Több energia

Az öregedési folyamatok visszafordítása és a végtelen energia a biohacking kiaknázásának közvetlen előnye.

Hogy mit jelent az energia emberi szervezetünk kontextusában, hogyan növelheted személyes energiaszintedet és hogyan optimalizálhatod a napodat egy nagyobb erő és motiváció felé?

DE MI AZ AZ ATP?

Ahhoz, hogy egy kicsit jobban belemélyedjünk a sejtek működésébe, ismernünk kell azokat az anyagcsere-útvonalakat, amelyek által energiát tudunk nyerni a különböző jellegű munkákhoz. Az energia-útvonalak jellegük szerint három kategóriába tartoznak:

  • foszfagén
  • glikolitikus
  • oxidatív

Korábban azt feltételezték, hogy ez a három energiarendszer egymástól függetlenül működik, pontosabban egymást váltják le a munkában, függően a munka hosszától és intenzitásától. Ahhoz, hogy az egész ne legyen kínai, a következőket kell értened.

Az izom az energiát az ATP-ből (adenozin-trifoszfát) nyeri. Ebből csak kevés van az izomban, ezért a test mindenféle helyeken rejt el vagy ATP-t, vagy éppen alkalmas rendszerei vannak arra, hogy glükózból, zsírból, fehérjéből ATP-t nyerjen. Igen, ez az, amit megeszel vagy magadon tárolsz.

HOGYAN NÉZ KI EZ KÖZÉRTHETŐEN?

A bevásárlóközpontban vagy, van nálad némi készpénz, valamennyi euró és a bankkártyád. Bemész egy boltba, és meglátsz egy pár zoknit. Jó vásárnak tűnik, azonnal megveszed, a nálad lévő készpénzt használod. Mész tovább, és meglátsz egy nagyobb ajándékot a feleségednek, de erre a maradék pénzed csak úgy elég, ha átváltod a nálad lévő eurót. Ahogy forintra váltottad mindet, már nincs jelentősége annak, hogy melyik forint miből lett – már amennyi a pénztárcádban van –, és ennek a jelentős részét felhasználva meg is veszed az ajándékot.

Szuper.

Készpénzed tehát már alig van, és most látod meg azt a DVD-t, amit régóta keresel, és találtál egy-két zenei CD-t is. Még jó, hogy nálad van a bankkártyád, mert a DVD-t magadnak veszed, ezt kártyával fizeted, és mivel a CD-ket a feleségednek ajándékba, ezt inkább a nálad lévő forintból, mert nem szeretnéd, hogy a feleséged – akivel közös a számlátok – lássa, hogy ajándékot vettél neki.

Ezzel a példával talán érthetőbb, hogy a három rendszer az elérési útvonal jellegében is más, és nem teljesen különül el egymástól, hanem vannak átfedések. Az izgalmas persze az, hogy a sejt alapvetően képes oxigén nélkül is energiát előállítani.

MITOKONDRIUM

Alapvetően az előbbi folyamat a mitokondriumokban zajlik, amely sejtszervecskék elképesztő hatékonysággal dolgoznak azon, hogy sose fogyj ki ATP-ből. Gyakran hallhatod, hogy az emberek arra panaszkodnak, hogy nincs elég energiájuk, a nap végére elfáradnak. Nem kizárt, hogy a megállapítás helyes, mert elképzelhető, hogy a mitokondriumok helytelen működése idézi elő ezt a fajta fáradtságot.

SUPERHUMAN 12

Építsd fel önmagad legjobb verzióját 12 hét alatt!

Ebben a programban megkapsz minden segítséget ahhoz, hogy teljesen természetes módon, jobban kihasználhasd a benned rejlő maximális potenciált!