Blog

A táplálkozás három alappillére

2021.01.15 00:00
A táplálkozás három alappillére

Egészségünk egyik legmeghatározóbb pontja a táplálkozás: mind testi-, mind lelki egészségünk szempontjából kiemelkedően lényeges. Az egészséges táplálkozás alapjait három fő elv nyújtja számunkra:

I. Helyi

Ajánlott azt fogyasztani, aminek aktuálisan természetes az elérhetősége – nem kell grapefruitot enni Monaco-ból vagy Kubából. Szervezetünk arra reagál legjobban, ami az évezredek során a környezetünkben volt elérhető.

II. Természetes

Manapság majdnem minden élelmiszer feldolgozott – ezeket ahogy csak tudod kerüld. Ne az összetevőket vizsgáld, ha feldogozott egyszerűen hagyd ott!

III. Szezonális

Mivel szervezetünk eredendően a környezeti, éghajlati jellemzőkbe ágyazott természetes egység volt mindig, nem állt rendelkezésre minden élelmiszer minden pillanatban, úgy ahogy manapság.

A KÍSÉRTÉS ÉS A KÍNÁLAT ELLENÉRE ÉRDEMES EZEKET MIND KIZÁRNOD AZ ÉTRENDEDBŐL.

Tokától-bokáig

Plusz egy tipp: Tiszteljük meg az állatot, hogy együnk meg mindent az állatból, amit csak lehet.

ÉRTÉKES TÁPANYAGOKAT NYERÜNK VELÜK, SŐT A KÖRNYEZETÜNK ÉS TERMÉSZETÜNK ÖKOLÓGIAI KÖRFORGÁSÁNAK ÉS VÉDELMÉNEK IS JÓT TESZÜNK VELE.

Szénhidrátok

FONTOS, HOGY CSAK OLYAN SZÉNHIDRÁTOKAT FOGYASSZUNK, MELYEK GLIKÉMIÁS INDEXE (GI) ÉS TELÍTETTSÉGE (GL) ALACSONY.

És nagyon jó, ha tudunk figyelni arra is, hogy ezek lehetőleg ún. celluláris szénhidrátokból származzanak csak, ami a gyakorlatban a lehető legkevésbé földolgozott szénhidrátforrásokat jelenti: ilyenek a gyümölcsök, zöldségek, édesburgonya, sütőtök, tök, cukkini, burgonya és rizs.

MÉRSÉKELJÜK A LISZTEKBŐL KÉSZÜLT ÉLELMISZEREKET ÉS CUKROS ÉTELEKET/ITALOKAT, HA MEGOLDHATÓ.

Mindez nem csak a stabil vércukor szintnek köszönhető kiegyensúlyozottabb lelki állapotot segíti elő, de a megfelelő bélflóra fönntartását és kialakulását is nagyban segíti. A bélflóra egészségünk, különösen immunrendszerünk legfontosabb pillére!

Fehérje

FEHÉRJEFOGYASZTÁSUNKAT SZABADTARTÁSÚ MARHA, KAPIRGÁLÓS SZÁRNYAS ÉS NEM TENYÉSZTETT HALAK, TENGERI HERKENTYŰK ÉS BELSŐSÉGEIK, VALAMINT TOJÁSOK JELENTSÉK.

Ha nem ódzkodik tőle, gyakran fogyasszunk belsőségeket és/vagy tengeri herkentyűket is, ne csak színhúsokat, mert a belsőségek tápanyagtartalma sokkal magasabb, a színhúsok önmagukban az BCAA-mTOR jelút segítségével igen rákkeltőek.

Tejtermék

TEJTERMÉKEK ESETÉN VISZONT – HA MINDENKÉPPEN FOGYASZTANI SZERETNÉNK – PONT A MINÉL FÖLDOLGOZOTTABB TEJTERMÉKEKET RÉSZESÍTSÜK ELŐNYBEN: ÉLŐFLÓRÁS JOGHURTOK ÉS HOSSZAN ÉRLELT KEMÉNY SAJTOK A LEGEGÉSZSÉGESEBBEK.

A tejet és túrót mérsékeljük a leginkább vagy legjobb ezeket el is hagyni. A nem érlelt/fermentált tejtermékek túlzott inzulin választ váltanak ki és ópiát szerű anyagok termelődését okozhatják az agyban, ami hosszú távon akár gondot is okozhat.

A JOGHURTTAL ÉS ÉRLELT KEMÉNY SAJTOKKAL ILYEN PROBLÉMA KEVÉSBÉ MERÜL FÖL, UGYANIS A JOGHURTBAN A TEJBEN LÉVŐ HORMON SZERŰ HATÁSSAL RENDELKEZŐ IGF-1 LEBOMLIK AZ ÉRÉS SORÁN, MÍG A LEGALÁBB KÉT ÉVIG ÉRLELT KEMÉNY SAJTOKBAN EZEN FELÜL MÉG AZ IGF-1 SZINTET JELENTŐSEN NÖVELŐ, ALLERGIZÁLÓ HATÁSÚ KAZEIN TEJFEHÉRJE IS LEBOMLIK.

További előnyük, hogy az érlelt sajtoknak magas a K2-vitamin- és kalciumtartalmuk, míg a joghurtok kedvezően hatnak a bélflórára. A legjobb minőségű érlelt kemény sajtok közé tartozik például a Parmiggiano Reggiano (parmezán).

Zsír

ZSÍRFOGYASZTÁSUNK LEGJOBB, HA MANGALICAZSÍRT, KÓKUSZZSÍRT ÉS OLÍVAOLAJAT TAKAR, EZEKBEN AZ OMEGA 3:6 ARÁNY MEGFELELŐ ÉS KONYHATECHNIKAI ALKALMAZÁS SORÁN HŐÁLLÓK.

Ha olyan, eredendően zsíros élelmiszert fogyasztunk, mint a zsírosabb marhahús, a hozzáadott zsiradék mértékét is csökkenteni tudjuk.

A NÖVÉNYI OLAJAK NAGY RÉSZÉT, FŐKÉNT A FINOMÍTOTT ÉS ÉTOLAJOKAT, VALAMINT A MAGOLAJAKAT (PL. DIÓOLAJ) MINDENKÉPPEN ÉRDEMES KERÜLNI.

Klikk a képre!