Blog

Blokkold a kékfényt az egészségedért!

2021.01.15 00:00
Blokkold a kékfényt az egészségedért!

Te tudod mi az a fényszennyezés? Nem árt tudni róla, hiszen mindannyian jelentős mértékben ki vagyunk téve neki. Mesterséges fényforrásaink megvilágítják otthonainkat, munkahelyünket, edzőtermeinket és bevásárlóközpontjainkat. A LED-képernyőkkel rendelkező digitális eszközeinknek köszönhetően a fény szó szerint a kezünkben koncentrálódik, amit folyamatosan az arcunk felé irányítunk. De hogyan védekezhetünk ellene?

Mit is jelent a kékfény?

A modern kütyük, tabletek, okostelefonok és monitorok előtt töltött hosszú órákat, illetve a LED-es fényforrásból érkező kékfények káros hatásait nem vesszük komolyan, pedig a magyar lakosság 90%-át érinti.

TÖBB TUDOMÁNYOS KUTATÁS IS IGAZOLTA MÁR, HOGY A FÉNYSPEKTRUM KÉK OLDALÁRÓL ÉRKEZŐ FÉNY SÚLYOSAN ZAVARJA AZ AGY MELATONIN (HORMON, AMELY SZABÁLYOZZA AZ ALVÁST ÉS AZ ÉBRENLÉTET) TERMELÉSÉT.

A kékfénynek jelentős hatása van az egészségünkre és a teljesítményünkre, ugyanis este befolyásolja a testünk alvás-ébrenlét ciklusát, napközben pedig kedélyjavító hatása van.

AZONBAN ENNEK EGY RÉSZE NAGY ENERGIÁJÚ (380-500 NM KÖZÖTTI) KÉK FÉNY, AMI NAGY IMPULZITÁSSAL, AKADÁLYTALANUL JUT TECHNIKAI ESZKÖZEINK MONITORJÁBÓL EGYENESEN A SZEMÜNKBE.

Sajnos manapság a mesterséges fényforrások, különösen a LED-ek, a kompakt fénycsövek (CFL), a számítógépek, okostelefonok, tabletek használata szinte elkerülhetetlen. A gond abban rejlik, hogy ezek a fényforrások felerősítik a fény spektrumának kék, zöld és lila tartományát, a testünk alvás-ébrenlét ciklusa (cirkadián ritmus) pedig hihetetlenül érzékeny a fény ezen spektrumaira.

A mesterséges fénynek a nem megfelelő napszakban való túlzott kitettség agresszív módon befolyásolhatja szervezetünkben a melatonin szintet és a szemünk fiziológiáját. Ha a nem megfelelő napszakban (leginkább este) a szem ki van kitéve ezeknek a fényhullámoknak, akkor azok jelentős befolyással lesznek a minőségi alvás képességére is.

TÖBB EZER TANULMÁNY KIMUTATTA, HOGY A ROSSZ ALVÁS SZÁMOS MÁS FIZIKAI ÉS ÉRZELMI PROBLÉMÁT IS OKOZ.

A kékfény káros hatásai

Külső védelem nélkül a kékfény akadálytalanul jut el a szemben lévő sárgafoltra, mely az éleslátás központja. Mindez hosszú távon olyan súlyos betegséget okozhat, mint például a makuladegeneráció. Nem beszélve arról, hogy a nyugodt alvás hiánya betegségek ezreit indíthatja el és fokozza a korai öregedést.

A mesterséges fénynek való kitettség nemcsak több krónikus betegség kialakulásához járulhat hozzá, hanem azokhoz kapcsolódó tünetek megjelenéséhez is, úgy, mint:

  • Szemizom megerőltetés
  • Fejfájás
  • Rövid távú memóriavesztés
  • Alvási problémák a melatonin hiány miatt
  • Stressz és szorongás a kortizol hiánya miatt
  • Szezonális hatásos rendellenesség vagy depresszió tünetei
  • Endokrin zavar és rossz immunrendszer
  • Női hormon/menstruációs ciklus zavar
  • Súly problémák
  • Agorafóbia (szorongásos zavar)

5 tipp, amivel meghekkelheted az alvásod

A legkritikusabb általában a lefekvés előtti 2 óra. Az alvás javításának leggyorsabb és leghatékonyabb módja az, ha a fényt a hálószobától távol tartjuk. Na, de hogyan? Íme pár lépés:

1. Törekedj a hálószobád teljes sötétségére

Használj elsötétítő függönyöket, redőnyt, hogy teljesen kizárd a külső fényeket, beleértve az éjszakai utcai világítást is. Ez különösen kedvező későn fekvők – későn kelők esetében.

2. Használj alacsony intenzitású, sárga színű éjszakai fényeket

Az ilyen típusú izzók nem bocsátanak ki kékfényt, a legtökéletesebb megoldás a sólámpa. Jó ötlet továbbá a homályos sárga fények felszerelése a folyosóra, a fürdőszobába is, ha este sokat mozogsz a lakásban, vagy ha egyáltalán nem tudsz aludni egy teljesen sötét szobában. Ez segít abban, hogy gyorsan újra elaludj, ha megébrednél.

3. Ragaszd le a készülékek led-kijelzőit

Lakásunkban egyre több technikai eszközt használunk, melyek szinte mindegyike rendelkezik LED-es visszajelző fénnyel még kikapcsolt állapotban is. Elhanyagolhatónak tűnik, de elég éles fényt bocsátanak ki, pláne, ha tekintetünkkel pont találkozik erős impulzus érheti. Javasolt ezek leragasztása teljesen vagy ha az nem megoldható, akkor piros színű fóliával. Kapcsold le este otthon a lámpákat és számold össze, mennyi ilyen kis apró fényforrás van a lakásodban. Meg fogsz lepődni…

4. Kerüld a tévénézést közvetlen lefekvés előtt

Ez talán a legnehezebben kivitelezhető pontja az alvás meghekkelésének, nem is beszélve a közvetlen lefekvés előtti tabletezésről vagy telefon nyomkodásról. Ne feledd azonban, hogy az egész test elnyeli a kékfényt a bőrön keresztül, aminek hatására kortizol termelődik. Ez egy olyan hormon, amely fokozza az éberséget és gyengíti az alvást kiváltó melatonin hatását.

5. Viselj kékfény blokkoló szemüveget

Ez az egyik leghatékonyabb, kutatásokkal igazolt “alváshekkelő módszer. Szerezz be egy jó minőségű kékfény blokkoló szemüveget, ami a nap utolsó 3-4 órájában hordva teljes védelmet nyújt tévénézés vagy számítógépen való dolgozás mellett is. Ezek a szemüvegek sárga, borostyánszínű vagy piros lencsével rendelkeznek. Ez a legegyszerűbb és leghatékonyabb módja, hogy elkerüld lefekvés előtt a monitorok és képernyők által kibocsátott, káros kékfényt.

Konklúzió

CSINÁLJ EGY LELTÁRT AZ OTTHONI, TÉGED KÖRÜLVEVŐ, ESTI KÉKFÉNY-FORRÁSOKRÓL ÉS SZÁMŰZZ BELŐLÜK ANNYIT, AMENNYIT CSAK TUDSZ! EZ AZ EGYSZERŰ HACK GYORS EREDMÉNYT ÉS NÉHÁNY NAP ALATT ÉREZHETŐ JAVULÁST OKOZ AZ ALVÁS MINŐSÉGÉBEN IS. HA SZERETNÉD MEGKÖNNYÍTENI A DOLGOD ÉS EGY SZEMPILLANTÁS ALATT ÁTVENNI AZ URALMAT A FÉNYKÖRNYEZETED FELETT, AKKOR PEDIG VÁLASSZ MAGADNAK EGY KÉKFÉNY BLOKKOLÓ SZEMÜVEGET!

 

 

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6288536/