Blog

Légzőrendszerünk alapjai

2021.01.16 00:00
Légzőrendszerünk alapjai

Lavoisier munkássága nyomán több mint 200 éve ismert, hogy az állati és emberi élet fenntartásához oxigénre van szükség, és ezzel párhuzamosan szén-dioxid képződik. Az oxigén felvétele és a szén-dioxid leadása a tüdőben folyik: a gázcserét a légzőrendszer, a gázok szállítását pedig a vérkeringési rendszer biztosítja.

A légzőrendszer és a vérkeringés kapcsolata

Ez a két rendszer anatómiailag, működésében és szabályozásában szorosan kapcsolódik: közösek bennük a szabályozott paraméterek, mind a vérkeringés, mind pedig a légzés szabályozásában meghatározók az artériás vér gázkoncentráció-nyomásai (tenziói), az O2-, ill. CO2-nyomás (PO2, ill. PCO2).

EZEN NYOMÁSÉRTÉKEK BÁRMELY ELTÉRÉSE AZ ÉLETTANILAG MEGFELELŐ ÉRTÉKTŐL MAGA UTÁN VONJA MIND A KERINGÉS, MIND PEDIG A LÉGZÉS VÁLTOZÁSÁT.

A szabályozás eredményeként az artériás vér gáztenziói csak szűk határok között változnak.

A légzőrendszer és a vérkeringés egymásra gyakorolt hatása

A KÉT RENDSZER FUNKCIONÁLIS KAPCSOLATA EGYES KÓROS FOLYAMATOKBAN IS MEGNYILVÁNUL: BÁRMELYIKÜK KÓROS FUNKCIÓJA CSAKNEM MINDIG KIHAT A MÁSIK MŰKÖDÉSÉRE IS.

Krónikus légzési elégtelenség előbb vagy utóbb a szívműködés elégtelenségéhez vezet, szívműködési elégtelenség pedig az oxigénfelvétel és a szén-dioxid-leadás zavarát vonja maga után. Ezért a klinikai orvostudomány egyaránt a szív-érrendszer (kariorespiratorikus egység) fogalmát használja.

Mi is pontosan a légzőrendszer?

A szervezet oxigénfelvételéhez és szén-dioxid-leadásához szükséges légcserét (ventilációt) a légzőrendszer biztosítja.

AZ ANATÓMIAI ÉRTELEMBEN VETT LÉGZŐSZERVET A FELSŐ LÉGUTAK, A TÜDŐ ÉS A KIS VÉRKÖR ALKOTJÁK.

A tágabb, élettani értelemben vett légzőrendszerhez tartozik ezen kívül a csontos-izmos-kötőszövetes mellkas a légzőmozgásokat kivitelező izmokkal.

Ennél is szélesebb értelemben a légzőrendszerhez soroljuk a légzőmozgások keletkezésében, koordinációjában és reflexes szabályozásában részt vevő központi idegrendszeri struktúrákat, az információkat szolgáltató szenzoros receptorokat és afferenseiket is.

A légzőrendszer a gázcserében betöltött szerepe mellett más működésekben is szerepel, így a hangadásban és az emberi érzelmi expressziókban is (sírás, nevetés stb.)

Oxigén – szén-dioxid csere

A tüdőn belül a gázcsere színtere az alveolaris tér (léghólyagocskák által közrezárt tér), ahol a keringő vér a benne található gázzal érintkezik. Az alveolaris tér és a vér között folyamatosan zajló külső gázcsere biztosítja a vér oxigenálását és a keletkezett szén-dioxid leadását.

A BELSŐ GÁZCSERE A KAPILLÁRISOK VÉRE ÉS A SEJTEK KÖZÖTTI GÁZKICSERÉLŐDÉS.

A levegővétel szerepe

Az alveolaris térben lévő gázt a légvételek cserélik. A ventiláció a be- és a kilégzés váltakozásával meghatározott gáztérfogatot mozgat meg; ez biztosítja a folyamatos O2-felvétel és ugyancsak folyamatos CO2-leadás ellenére az alveolaris térben lévő alveolaris gáz viszonylag állandó összetételét.

A légzőrendszer egészsége

Az emberi légzőrendszer az élet során – nem utolsósorban az emberi civilizáció következtében – súlyos inzultusoknak van kitéve; ezek következtében igen gyakoriak a rendszer krónikus betegségei, mint az egyre halmozódó krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD, chronic obstructive pulmonary disease), az emphysema (“tüdőtágulás” a tüdő rugalmas elemeinek pusztulása), az asthma bronchiale (a légutak krónikus gyulladása).

EZEK SÚLYOS KIMENETELŰ MEGBETEGEDÉSEK, AMELYEK KORAI FELISMERÉSE – HA NEM IS VÁLTOZTATJA MEG A VÉGKIFEJLETET – MEGHOSSZABBÍTHATJA AZ ÉLETET, ÉS JAVÍTHATJA AZ ÉLETMINŐSÉGÉT.