Blog

Miért érdemes hidegvízzel zuhanyozni?

2021.02.16 00:00
Miért érdemes hidegvízzel zuhanyozni?

Hideg és megfázás: nonsense? Igen. Mélyen belénk rögzült az a gondolat, hogy a hidegben, főleg alulöltözötten meg fogunk fázni, hisz “hűvös őszi, téli hónapokban gyakori ez a betegség”. Számos nagymama esküszik az állig felhúzott pulóverre és a hidegtől rettegve ablakot sem nyitnak egy szellőztetés érdekében.

Mi a megfázás?

Pontos tudományos definíciója nincsen, általában az orr, torok, tüdő nyálkahártyájának gyulladásával járó felső vagy alsó légúti területek, valamint a húgyútak vírusos, vagy bakteriális fertőzését soroljuk ide.

Mikor alakul ki?

Fertőzés akkor alakul ki, amikor a kórokozók elérik az immunrendszer számára kritikus plazmaszintet. A mikrobák szaporodásához megfelelő hőmérséklet és páratartalom szükséges, ettől nagyban függ patogenitásuk.

Vajon a hideg kedvez a kórokozók szaporodásának?

Nem feltétlenül: egy amerikai vizsgálat során igazolták, hogy nem lehet a hideg hőmérséklettel magyarázni a Pneumococcus baktérium által kiváltott tüdőgyulladás szezonalitását. A tanulmány szerint USA-ban ez a fajta tüdőgyulladás pont a leghidegebb államokban a legritkább, és a betegség gyakoriságának növekedése nem függ össze az alacsony hőmérséklettel.

D-vitamin és a megfázás

TOVÁBBI FONTOS SZEMPONT, HOGY ALACSONY D-VITAMIN SZINT ESETÉN FOKOZÓDIK A FERTŐZÉSRE VALÓ HAJLAM.

Léteznek lappangó patogének is, ilyenkor a kórokozó vírus jelenléte a szervezetben sem jelent még feltétlenül betegséget – általában csak az őszi-téli időben aktiválódik. Egy orosz tanulmányban az önkénteseket gyakorlatilag nem tudták nyáron influenzával megbetegíteni.

A hideg egyenlő megfázás teóriát az is megkérdőjelezi, hogy a trópusokon is létezik például influenza, ami mindig a Nap leggyengébb UV sugárzása esetén indul be – az esős időszakban – amikor alacsonyabb lehet a D-vitamin szint.

AZ IMMUNITÁS EGYIK FŐ KÉRDÉSE  TEHÁT A D-VITAMIN MEGFELELŐ PLAZMAKONCENTRÁCIÓJA, AMIT SOK NAPOZÁSSAL, SZABAD ÉG ALATT TARTÓZKODÁSSAL LEHET FELTORNÁZNI, MEGFELELŐ ÉTKEZÉSSEL, VAGY EZEK HIÁNYÁBAN VAGY HATÁSTALANSÁGÁBAN ÉTRENDKIEGÉSZÍTŐ SZEDÉSÉVEL.

Hideg és az immunredszer

Furcsamód a hibernációban lévő állatokban – akik télen, tehát a nagy hidegben “alszanak” – sokkal kisebb a fertőzéshajlam, és a különféle toxinokkal szemben is ellenállóbbak, mint egyébként. Számos vizsgálat szerint a rendszeres hideghatás pont pozitívan stimulálja az immunrendszert, ellenállóbbá teszi a szervezetet.

ÖSSZEGEZVE TEHÁT AZT MONDHATJUK, HOGY HA ADOTT EGY MEGFELELŐ FERTŐZŐKÉPESSÉGŰ KÓROKOZÓ, ENNEK RENDELKEZÉSÉRE ÁLL EGY MEGFELELŐ KÜLDŐ, ÉGHAJLATI, ÉS BELSŐ, SZERVEZETBELI MIKROKLÍMA ÉS KELLŐKÉPPEN GYENGE AZ IMMUNRENDSZER – NOS AKKOR FORDULHAT ELŐ FERTŐZÉS, MEGFÁZÁS.

Mi gyengítheti még az immunrendszert?

 • EGÉSZSÉGTELEN ÉTREND amely rossz bélflórát és magas gyulladásszintet eredményez. Ilyenek az acelluláris szénhidrátok, gabonák, tejtermékek, hüvelyesek, finomított élelmiszerek, sok, főleg cukros alkohol, mértéktelen mértékű koffeinbevitel, napi 20 g fruktóznál több fogyasztása, egyes gyógyszerek.
 • KÉSŐI LEFEKVÉS, az éjszakázás, túlzott elektroszmog terhelés, kékfény abúzus. Ilyenkor felborul a cirkadián ritmusunk és az alvás pihentető fázisai sem tudják megfelelően regenerálni a testet.
 • TÚLEDZÉS, amikor a fizikai aktivitás és a regenerációnak az egyensúlya felborul. Ilyenkor nagyobb stresszahtás éri a szervezetünket, ami az immunrendszer gyengülése mellett fizikai és mentális teljesítmény romlást is okozhat.
 • STRESSZES ÉLETMÓD a felgyorsult életvitellel kapcsolatos mindennapi események, az ebből fakadó nem megfelelő tápértékű ételek fogyasztása, mindez mozgáshiányos környezetben.

Hideg és az étrend

Feltételezhetően az alacsony szénhidráttartalmú, vagy a még szigorúbb paleoketogén étrend kedvezőtlen a baktériumok szaporodása számára, mivel a baktériumok mitokondriumuk hiányában obligát szénhidrátanyagcsere függők, egyetlen esélyük az energianyerésre a glikolízis.

Ha ez visszafogottan, vagy egyáltalán nem áll rendelkezésükre, eltűnik a működéshez és replikációhoz szükséges monoszacharid: nem tudnak jól szaporodni a zsíralapú anyagcserén lévő emberi szervezetben.

TEHÁT A HIDEGBEN NEM KÖTELEZŐ MEGBETEGEDNI.

Hidegvizes zuhanyozás

“Persze, hogy megfázzak – forró víz nélkül nincs fürdés” – mondhatja az ember magának. Pedig a hidegvizes zuhanyozás egy egyszerű, olcsó, de hatásos módja annak, hogy tegyünk valamit az egészségünkért. Az egész folyamat 10-15 percet igényel reggelente, ami igazán beleférhet.

Fontos, hogy magát a hideg vízzel történő reggeli zuhanyzást egy előkészítő légzőgyakorlatsor előzze meg.

A légzőgyakorlat végrehajtása 

 • Helyezkedjünk el kényelmesen. 
 • Szájon át lélegezve végezzünk el 30 db be- és kilégzést. Megállás nélkül, folyamatosan lélegezve hajtsuk végre őket, majd a 30. kifújás után tartsuk vissza a lélegzetünket 1,5-2 percig. 
 • Utána vegyünk egy mély levegőt és tartsuk bent lélegzetünket 15-20 másodpercig. 

Ez egy kör. Ezt ismételd meg 2-3 alkalommal egymás után. 

Mire jó?

A folyamatos és erőteljes kilégzés szén-dioxid hiányt hoz létre a vérben, annak így nem lesz lehetősége megszabadulnia a hozzá kapcsolódott oxigénmolekuláktól. A folyamattal járó szédülés egy természetes folyamat, a pár perc túllégzéssel mesterségesen kialakított hiperventiláció nem tesz kárt. A lélegzet visszatartásával újra szén-dioxid fog termelődni, így a vérben lévő oxigén légzés nélkül is a tüdőbe kerül.

Az erőteljes légzéssel kialakított oxigénhiányos állapotban elindul az adrenalin plazmaszekréció és ezt követően a hidegvizes zuhanyzás során számos kapcsolatos folyamat kezd el manifesztálódni:

 • Csökken a szervezet stressz-szintje. A szorongásos állapotok, de még a bipoláris zavarok is enyhülnek,
 • Csökken a szervezet általános gyulladásszintje. Az ízületi gyulladásra és az érfalakban kialakult gyulladásra is jó hatással lesz a hideg vízzel történő zuhanyzás,
 • Az immunrendszer túlműködésével járó folyamatok normalizálódnak – például az allergia, az asztma és egyéb autoimmun megbetegedések,
 • Kialakul a hidegtűrő képesség, ami az optimalizált immunrendszerrel együtt már önmagában is egy főnyeremény,
 • A visszerek is számottevően visszafejlődhetnek. A főképpen nőkre jellemző hideg kéz és lábfej érzete az erek javuló állapota miatt megszűnik,
 • A hideg víz hatására felélénkül a hormonrendszer. Frissebbnek és élénkebbnek fogjuk magunkat érezni hideg vízzel történő zuhanyzás után,
 • A hideggel érintkező szervezet erős zsírbontásba is kezd, így a lipidmetabolizmus is kap egy nagy segítséget.

A zuhanyzás végrehajtása

A hidegzuhany nem kifejezetten egy veszélytelen: a testben tálalható mintegy 100 000 km hosszúságú érhálózat, melyek közül az arteriolák a hideg hatására szinte egyszerre húzódnak össze. Sokkhatás! Az arteriolák átmérőjét sphincterizmok, apró izmocskák szűkítik és tágítják. A mindennapi hideg vízzel történő zuhanyzás ezeket a kis izmokat megedzi és teszi erőssé. A szükséges időtartam kutatások szerint nagyjából 30 másodperc.