Élesebb koncentráció

A mentális teljesítmény a siker kulcsa. Vajon mire lennél képes, ha mindig 100% -ban tudnál koncentrálni?

Sokan a fókuszt, a koncentrációt egyfajta adottságnak tekintik, mellyel valaki vagy rendelkezik. Bizonyos, hogy a fókusz sokat segíthet abban, hogy képesek legyünk elmélyülni egy könyvben, képesek legyünk megtanulni egy mozgást – vagyis általában képesek legyünk egy adott feladatot végrehajtani. Mielőtt még azonnal kiegészítőkhöz nyúlnánk, hadd jegyezzem meg, hogy a fókusz egyben azt is jelenti, hogy képesek vagyunk gondolatainkat a nekünk hasznos mederbe terelni. Sokan nem tudják, hogy a napi közel 70.000 gondolat, amely megfogan bennünk közel 90 százaléka repetitív és felesleges. MIért? Mert vagy olyan problémára keressük a választ, amire nincs hatásunk, vagy olyan megtörtént eseményeken rágódunk, melyekre utólag már semmi ráhatásunk nem lehet. A múlton és jövő történő úgynevezett rumináció eredménye az, hogy képtelenek vagyunk a jelenben élni, gondolkodni.

Meglepő módon a repetitív és destruktív gondolatok megjelenése a mi kontrollunk alatt van, de ez pihentető alvás, megfelelő légzés és étrend nélkül aligha érhető el. A hiperventilláció negatív módon hat az alvásra, és a rosszul alvók és lélegzők esetén mérhetően magasabb a kortizol hormon mennyisége, ami akut módon az őseink túlélését jelentette, krónikusan azonban ma számos betegségért felelős.

HACKELD MEG AZ AGYI FUNKCIÓKAT

Az agyi funkciókat számos módon javíthatjuk, és szemben a korábban elfogadott általános nézettel, mely szerint az agy statikus, és felnőttként máris számolhatunk azzal, hogy megkezdődik a leépülése, ma már tudjuk, hogy az agy plasztikus, folyamatosan képes fejlődni, megújulni – ha megfelelően tápláljuk.

A táplálás itt azt jelenti, hogy ügyelünk arra, hogy a megfelelő szellemi kihívások érjék, hogy rendszeresen olyan tevékenységeket végezzünk, melyek egyértelműen erre a plaszticitásra utalnak. A BDNF gén instrukciókat ad az agyban és a gerincvelőben található, agyból származó neurotróf faktornak nevezett protein előállításához. Ez a fehérje elősegíti az idegsejtek (neuronok) túlélését és újak generálást azáltal, hogy szerepet játszik ezen sejtek növekedésében, érésében (differenciálódásában) és fenntartásában.

Hogyan tudjuk tehát a BDNF gén aktivitását növelni? Meg fogsz lepődni. Az edzés, az időben korlátozott étkezés, a szauna mind növeli a BDNF-aktivitást, de alkalmasak erre egyes táplálékkiegészítők is. Nem hagyhatók tehát figyelmen kívül az úgynevezett NOOTROPIC kiegészítők, intelligens gyógyszerek vagy kognitív fokozók, melyek olyan kiegészítők, amelyek javítják a kognitív funkciókat, különösen a végrehajtó funkciókat, a memóriát, a kreativitást vagy a motivációt.

Érdemes lehet kicsit a neurotranszmitterekkel is foglalkozni, melyekből sok száz létezik, és céljuk az idegsejek közti kommunikáció. Jellemzően az agyi működéssel és videlkedéssel kapcsolatban négy fő neurotranszmitterről esik szó, ezek a Gaba, Acetilkolin, Dopamin és Szerotonin. Ezek alul vagy túltermelése más és más személyiségjegyeket kölcsönöznek az embereknek. Példaképpen míg a dopamin a benzin az utóhoz, addig az acetilkolin maga a gázpedál, a Gaba a fék és a szerotonin a generátor.

SUPERHUMAN 12

Építsd fel önmagad legjobb verzióját 12 hét alatt!

Ebben a programban megkapsz minden segítséget ahhoz, hogy teljesen természetes módon, jobban kihasználhasd a benned rejlő maximális potenciált!