Blog

Mi is az a cirkadián ritmus, és miért fontos?

2021.01.15 00:00
Mi is az a cirkadián ritmus, és miért fontos?

A cirkadián ritmus egy elég gyakran használt fogalom. A legtöbben tisztában vannak vele, hogy a saját belső óránkhoz, a bioritmusunkhoz van köze. De pontosan mit is jelent és mit befolyásol? Miért tartjuk az egyik legfontosabb életfunkciónknak?

A cirkadián

A testünknek van egy belső, nagyjából 24 órás intervallumot lefedő biológiai órája, amely időszakon belül bizonyos biokémiai és fiziológiai folyamatok meghatározott időközönként váltakoznak. A cirkadián kifejezés a latin circa (jelentése: körül, megközelítőleg) és a diem (jelentése: nap) szavakból tevődik össze, utalva arra, hogy ezek a folyamatok általában szabályos napszaki ritmus szerint ismétlődnek.

MA MÁR TUDOTT, HOGY MINDEN FÖLDI ÉLŐLÉNYNEK VAN CIRKADIÁN RITMUSA, AMI AZ EMBEREK ESETÉBEN LEGINKÁBB AZ ALVÁS- ÉBRENLÉT RITMUSSAL FONÓDOTT ÖSSZE, ÁM SOK KÜLÖNBÖZŐ TESTI FUNKCIÓ IS E RITMUSOK SZERINT VÁLTOZIK.

Attól függően, hogy melyik napszakban járunk, ezek a következőkre vannak jelentős hatással:

  • Testhőmérséklet
  • Pulzusszám és vérnyomás
  • Reakcióidő és teljesítmény
  • Melatonin, szerotonin és kortizol termelése
  • Bélműködés

A cirkadián ábra remekül szemlélteti a változásokat

Mi van, ha felborul a ritmus?

Azok akik rendszeresen tengerentúlra utaznak, közvetlen tapasztalattal rendelkeznek, hogy milyen fontos az új időzónához való gyors igazodás. Az alkalmazkodás képtelensége alvási problémákhoz és a kognitív funkciók zavarához vezethet. Az emberek, akik éjszakába nyúlóan vagy erős fényben dolgoznak, hasonló kihívásokkal néznek szembe. Problémák merülnek fel, amikor a napi ritmusunkat megzavarja valami.

A JELENLEGI ISMERETEK SZERINT AZ EMBERI BIORITMUS FŐ BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐI A FÉNY-SÖTÉTSÉG VÁLTOZÁSA, A TESTMOZGÁS, AZ AKTÍV TÁRSAS EGYÜTTLÉT MÁSOKKAL ÉS AZ ÉTKEZÉS RITMUSA. EZEK KÖZÜL A FÉNYKÖRNYEZETRE ÉRDEMES FOKOZOTTAN IS ODAFIGYELNI!

Sajnos a krónikus stressz, az őrült munka vagy tanulás, a rendszertelen táplálkozás, a modern eszközökből áradó kékfény mind-mind hozzájárulhat a ritmus felborulásához, ami hosszú távon komoly betegségekhez vezethet.

A DEPRESSZIÓ, A KRÓNIKUS ALVÁSZAVAR, AZ ELHÍZÁS, A MAGAS VÉRNYOMÁS, DE MÉG A 2-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉG HÁTTERÉBEN IS ÁLLHAT A FELBORULT CIRKADIÁN RITMUS.

Konklúzió

AZ EMBERI SZERVEZETNEK VAN EGY BELSŐ BIOLÓGIAI ÓRÁJA, AMI 24 ÓRÁNKÉT NYOM EGY RESET GOMBOT ÉS VISSZAÁLLÍTJA ÖNMAGÁT A FÉNYVISZONYOKNAK MEGFELELŐEN. EZÉRT A TERMÉSZETES CIRKADIÁN RITMUSUNKHOZ VALÓ VISSZATÉRÉS KULCSA A HOSSZAN TARTÓ EGÉSZSÉGÜNKNEK ÉS AZ IMMUNRENDSZERÜNK EGYENSÚLYÁNAK. HA SZERETNÉD EBBEN MEGTÁMOGATNI A SZERVEZETED, PIHENTETŐBBÉ TENNI AZ ALVÁSOD VAGY ESETLEG FÓKUSZÁLTABBAN DOLGOZNÁL, ÉRDEMES SZÉTNÉZNED A BRAINEFFECT TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐI KÖZÖTT!

Klikk a képre!