Blog

Autofágia és a böjt kapcsolata

2021.01.15 00:00
Autofágia és a böjt kapcsolata

Kulcsfontosságú szerepet játszik mind a veleszületett, mind a szerzett immunitás szabályozásában egy speciális sejtfigyelő és biztonsági rendszer, az autófágia.

Az autofágia

AZ AUTOFÁGIA AZ ÉLŐVILÁG EVOLÚCIÓJÁNAK ŐSRÉGI ÉS IDŐTÁLLÓ FEJLESZTÉSE, MELY EGY SEJTEN BELÜLI EMÉSZTÉST VÉGZŐ SZERVECSKÉHEZ, A LIZOSZÓMÁHOZ KAPCSOLÓDIK. ENNEK SORÁN A SEJTSZERVECSKE MEGKÖTI, LEBONTJA ÉS ÚJRAHASZNOSÍTJA A NEM MEGFELELŐ MOLEKULÁKAT ÉS BEHATOLÓ KÓROKOZÓKAT.

A folyamatnak azonban vannak más fontos funkciói is, melyek a sejtek túlélésével, pusztulásával, öregedésével és immunitásával függenek össze. Részt vesz a kórokozók (például vírus) immunrendszernek való bemutatásában, befolyásolja az immunrendszer gyulladásserkentő és -csökkentő anyagainak termelődését és hatását, valamint az immunsejtek működését.

Fotó: ncbi.nlm.nih.gov

Fotó magyarázata: az autofágia folyamata. A lépéssor veleszületett, öröklött immunválaszt válthat ki gyulladásserkentő anyagok (citokinek) segítségével, valamint segíti az immunsejtek kórokozóhoz való vonzását és aktiválását. (Vírus – lizoszóma – citokinek – immunsejtek vonzása, aktiválása.) Az ábra felső fekete határvonala a sejthártya, a belső kék körív a sejtmaghártya.

AZ AUTOFÁGIA SZABÁLYOZZA BIZONYOS IMMUNSEJTEK – A T- ÉS B-LIMFOCITÁK – FEJLŐDÉSÉT, TÚLÉLÉSÉT ÉS SZAPORODÁSÁT IS.

Az autofágia folyamata nélkül nem képesek megfelelően specializálódni az immunsejtek segítő, ölő és memóriasejtekké.

Böjt

DEFINÍCIÓ SZERINT A BÖJT 24 ÓRÁT MEGHALADÓ TELJES KALÓRIAMEGVONÁS.

Azonban a böjt nem való mindenkinek, számos esetben pont azok a személyek, akiknek használna, csak szigorú orvosi felügyelet mellett szabad alkalmazniuk.

Az autofágia stressz esetén – például fertőzés, betegség, éhezés és böjt – kiemelten fontos, mivel a makromolekulák újrafeldolgozásával szerepet játszik a sejtek tápanyagokkal és energiával való ellátásában.

A FOLYAMAT KÖZPONTI MOLEKULÁJA AZ MTOR.

  • Tápanyagban gazdag körülmények között az mTOR az autofágiát gátolja
  • Éhezés és böjt időszakában az mTOR az autofágiát aktiválja

Számos kórókozó is – pl. vírus – az autofágiát gátolja, és így segíti önmaga sokszorozódását.

A HETENTE VÉGZETT BÖJT – A CÉLZOTT TÁPANYAGHIÁNY SEGÍTSÉGÉVEL – STIMULÁLJA AZ AUTOFÁGIÁT, ÉS AZ IMMUNRENDSZER AKTIVÁLÁSÁVAL CSÖKKENTI A KÓROKOZÓK FERTŐZŐKÉPESSÉGÉT IS.

Egy Tokiói Egyetemen végzett kutatás megállapította, hogy 24–46 órán át éheztetett patkányokban szinte minden létfontosságú szervben rendkívül aktív volt az autofágia, és legyengített kórokozó hozzáadására az állatok ellenanyag-termelése megkétszereződött.

Az éhezés

AZ ÉHEZÉS ÁLTAL KIVÁLTOTT AUTOFÁGIA JAVÍTJA A SEJTEK ÉS ÍGY A SZERVEZET STRESSZEL – PL. VÍRUSFERTŐZÉSSEL – SZEMBENI ELLENÁLLÓKÉPESSÉGÉT AZ ANYAGCSERE FLEXIBILITÁSÁN ÉS ALKALMAZKODÓKÉPESSÉGÉN KERESZTÜL!

A kórokozók a szervezet energiáját felhasználva szaporodnak. ha képesek vagyunk energiahiányos élethelyzethez alkalmazkodni, az fél győzelem!

 

Fotó: ncbi.nlm.nih.gov

A fotó magyarázata: Az éhezés (böjt) kiváltja az autofágia folyamatát. A lizoszómák képesek a vírusokat is bekebelezni és elpusztítani.

RENDSZERES BÖJT HATÁSÁRA CSÖKKEN A SZERVEZETSZINTŰ GYULLADÁS, NŐ AZ INZULINÉRZÉKENYSÉG.

A Tokiói Egyetem kutatói ennél is tovább mentek. Mi történik még? És ha több napon keresztül böjtölünk (éhezünk)? Hisz az ősember ezt is túl kellett, hogy élje – ha pedig neki sikerült, a módszert az evolúció megőrizte számunkra is előnyös tulajdonságként, nem?

Folyamatok böjt alatt

Ha három napon keresztül böjtölünk, az alábbi folyamatok mennek végbe:

  • Nagyjából 12 óra éhezést követően a szervezet egyre inkább a tartalékolt zsírokból nyer energiát, ha lehetséges.
  • 18 óra eltelte után megjelennek a vérben a ketonok, az energiaképzés már maximálisan zsíralapú.
  • 24 óra elteltével felerősödik az autofágia nevű folyamat, vagyis a sejtek megtisztulnak a helytelenül működő sejtalkotóktól és kóros molekuláktól, fertőző mikrobáktól.
  • 48 óra éhezést követően a növekedési hormon vérbeli koncentrációja közel ötszörösére emelkedik. Nagyjából 50 óra után a vércukor- és inzulinszint minimálisra csökken, a sejtek inzulinérzékenysége szignifikánsan megnő.
  • 72 órát meghaladó böjt esetében megkezdődik a helytelenül működő immunsejtek lebontása is.

Immunhiányos vagy csökkent immunrendszeri működésű, beteg embereknél a terápiás  intervencióknak a stressztűrő képesség fokozását kell célozniuk.